Home  |  Contents 

Microcontroller and PC projects
  Forum Index : Microcontroller and PC projects         Section
Subject Topic: Micromite Plus Explore 100 Post ReplyPost New Topic
<< Prev Page of 2
Author
Message << Prev Topic | Next Topic >>
barrow4491
Newbie
Newbie


Joined: 08 November 2018
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 7
Posted: 09 November 2018 at 10:27am | IP Logged Quote barrow4491

The screen is totally blank and the console,test or calibrate commands do nothing.I can vary the backlight.
regards
Jim


Back to Top View barrow4491's Profile Search for other posts by barrow4491
 
disco4now
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 December 2014
Location: Australia
Online Status: Online
Posts: 286
Posted: 09 November 2018 at 11:15am | IP Logged Quote disco4now

Make sure the 10K pulling RD on the LCDPANEL high is in place.

Pin 6 is specified after v5.3 to nominate the RD pin so that BLIT etc can work.

> option list
OPTION AUTORUN ON
OPTION LCDPANEL SSD1963_5, LANDSCAPE,, 6
OPTION TOUCH 1, 40
OPTION SDCARD 47
OPTION RTC 67, 66
Back to Top View disco4now's Profile Search for other posts by disco4now
 
KeepIS
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 13 October 2014
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 265
Posted: 09 November 2018 at 11:25am | IP Logged Quote KeepIS

I thought so, the GUI commands are really meaningless 99% of the time unless you actually have some standard text displaying.

As the post above said, go back and check connections, soldering and voltage, it could be a display fault but I'd exhaust other hardware tests/faults first.

EDIT: I assume you're looking at the backlight LEDS in the PANEL to tell that the backlight can be changed when using the backlight command?



Edited by KeepIS on 09 November 2018 at 11:28am


__________________
It's all too hard.
Back to Top View KeepIS's Profile Search for other posts by KeepIS
 
Geoffg
Guru
Guru
Avatar

Joined: 06 June 2011
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 2427
Posted: 09 November 2018 at 12:57pm | IP Logged Quote Geoffg

barrow4491 wrote:
The screen is totally blank and the console,test or calibrate commands do nothing.I can vary the backlight.Jim

The Micromite just sends commands to the LCD Panel and does not expect a response (the panel is just a receiver of data, it does not reply). This means that you can change the backlight and not receive an error... even if the panel is faulty or not connected.
Back to Top View Geoffg's Profile Search for other posts by Geoffg Visit Geoffg's Homepage
 
barrow4491
Newbie
Newbie


Joined: 08 November 2018
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 7
Posted: 09 November 2018 at 1:37pm | IP Logged Quote barrow4491

hi,
Using pin 6 for backlight did not work reverted to 48 and the backlight works and responds to the backlight command from 5% to 100%
tried the touch option_no response
sdcard option 47 did not work as i am using the micro socket on the PCB so used 52
files command read the sd card OK
You are correct, I am watching the backlight leds to gauge the panel is on
I have given the panel a good inspection for bad solder joints etc, all seems OK
Regards
Jim
Back to Top View barrow4491's Profile Search for other posts by barrow4491
 
KeepIS
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 13 October 2014
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 265
Posted: 09 November 2018 at 1:47pm | IP Logged Quote KeepIS

Who built the M100? I was thinking more along the lines of checking the M100 LCD socket and supply lines.

__________________
It's all too hard.
Back to Top View KeepIS's Profile Search for other posts by KeepIS
 
disco4now
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 December 2014
Location: Australia
Online Status: Online
Posts: 286
Posted: 09 November 2018 at 1:56pm | IP Logged Quote disco4now

barrow4491 wrote:

Using pin 6 for backlight did not work reverted to 48

pin 6 is for the RD pin, an additional optional parameter after v5.3. There is a sneaky comma in there, the 48 is left out if you are using the PWM backlight.
Not adding the pin 6 option will not stop it working provided the 10K pullup is there, just not allow use of BLIT and transparent text which need read mode enabled.


this might be useful

Edited by disco4now on 09 November 2018 at 8:46pm
Back to Top View disco4now's Profile Search for other posts by disco4now
 
panky
Guru
Guru
Avatar

Joined: 02 October 2012
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 564
Posted: 12 November 2018 at 9:17pm | IP Logged Quote panky

Jim,

Do you have access to an oscilloscope? If so, at the console, start the LCD test with GUI TEST LCDPANEL then look with the oscilloscope at all the control lines and the data lines on the LCD connector of the E100.

You should see some activity.
- pulses from zero to 3.3 volts. I had a problem just earlier today where the MM pin used for D/C was a bad solder join and the signal at the LCD connector was a very noisy 1 volt - a give away to a floating pin.

panky.

__________________
DonTSM1,Duinomite,CGCMM1,CGCMM2,2xDimitech,3xWWuMites,MicksMuP,Grogster1A,4xPeterMuM+,Zonker DIP-600,3xCGuKits,CGuBoard2,SnadPic100,SCBP64 & Exp100,PMMZ144,PMMZ100 .. and loving it![:D
Back to Top View panky's Profile Search for other posts by panky
 


If you wish to post a reply to this topic you must first login
If you are not already registered you must first register

  Search the forums using Google.
<< Prev Page of 2
In the news...
 
Post ReplyPost New Topic
Printable version Printable version
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by Web Wiz Forums version 7.8
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

This page was generated in 0.1406 seconds.
Privacy Policy     Process times : 0.02, 0, 0, 0.12